Wetenschapsshow

Na een pauze van één schooljaar, zijn we helemaal terug met een vernieuwde show!
Vorige jaren namen we vanuit het VUB fotonica onderzoeksteam het initiatief om een fotonica wetenschapsshow te organiseren, om studenten de VUB campus te leren ontdekken, om hen warm te maken voor STEM onderwijsrichtingen aan de VUB, en om hun leerkrachten te ontmoeten. Vanaf volgend academie jaar (2020-2021) bundelen we de krachten met de hele faculteit ingenieurswetenschappen.

We voorzien in de voormiddag een gloednieuwe show waarin we de interdisciplinariteit van de verschillende ingenieurswetenschappen aan bod laten komen en in de namiddag kunnen de leerlingen dan kiezen uit een gevarieerd programma aan workshops rond de ingenieurswetenschappen.

Tijdens een wervelende en interactieve wetenschapsshow presenteren doctoraatstudenten van de faculteit ingenieurswetenschappen de interdisciplinariteit van de verschillende ingenieurswetenschappen.

Het jonge publiek leert waar de ingenieurswetenschappen toegepast worden in het dagelijkse leven. Vb: in geneeskunde, robotica, duurzame energie, telecommunicatie, beeldschermen of ook virtual reality headsets.

Programma

Samen vormen verschillende modules een visueel en leerrijk spektakel waarbij de leerlingen bij de experimenten of demonstraties betrokken worden.

  1. Constructies en structuren
  2. Klimaat en UV
  3. Energie
  4. Golven: muziek en licht
  5. Drones
  6. Veiligheid en gezondheid
  7. Voedsel

Wij zijn alvast benieuwd hoe jullie deze nieuwe show zullen ervaren!

De voorstelling op donderdagvoormiddag is meer aangepast voor lln van de 3° graad van het middelbaar, de voorstelling op vrijdag voor de lln van de 2° graad. In de voorstelling zal in de verschillende onderdelen van het programma ook aandacht besteed worden aan nieuwe ontwikkelingen en huidig onderzoek aan de VUB.

Na de wetenschapsshow is er de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops op de VUB waarbij jongeren ondergedompeld worden in de wereld van de ingenieurswetenschappen.

Praktisch

Do 04/02/2021: voor 3de graad secundair onderwijs
Vm show: 10u00 – 12u30 (3de graad) - plaats voor 500 leerlingen
Nm: deelname workshops 13u15 – 16u00 - plaats voor 150 leerlingen

Vrij 05/02/2021: voor 2de graad secundair onderwijs
Vm show : 10u00 – 12u30 (3de graad) - plaats voor 500 leerlingen
Nm: deelname workshops 13u15 – 16u00 - plaats voor 200 leerlingen

Er wordt een online alternatief uitgewerkt voor het geval dat het nog niet toegelaten is om met zo veel volk samen te komen in februari 2021 omwille van de COVID maatregelen.

Deze wetenschapsshow en workshops zijn gratis, maar inschrijven hiervoor is verplicht. Via de inschrijvingspagina kan u zich met de klas registreren. Opgelet, de bevestigingsmail voor de inschrijving komt pas midden december. Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen: b-photonics@b-phot.org.

Bij registratie geeft u best ook uw voorkeur van workshops op. Hieronder vindt u een overzicht van de aangeboden workshops.

Locatie

VUB
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Brussels
Aula Qa

Doelgroep

2de en 3de graad middelbaar wetenschappelijke richtingen

Deelnemen