Winkel van de toekomst

Winkel van de toekomst.

Colruytgroup is een Belgisch familiebedrijf dat over 3 generaties is uitgegroeid tot een retailgroep met ruim 30.000 medewerkers en 601 eigen winkels. Van voedingswinkels (Colruyt, Okay, Bioplanet...) tot het aanbieden van speelgoed (Dreamland, Dreambaby). Van kledij (Zeb) tot fietsen (fiets!), en nog zo veel meer...

Je merkt het, een heel breed aanbod.
En elke dag weer gaat Colruytgroup op zoek naar hoe ze hun klanten op de best mogelijke manier kunnen dienen. Door eenvoud te brengen, door efficiënter te werken en zo weer een lagere prijs te kunnen aanbieden enz...
Ook de zoektocht naar de ‘winkel van de toekomst’ houdt Colruytgroup dagdagelijks bezig. Een daar kunnen jullie bij helpen!

Brussels Photonics B-PHOT is een onderzoeks- en innovatie instituut van de faculteit Ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel met 35 jaar ervaring in fotonica-onderwijs, onderzoek en innovatie. Fotonica is de belangrijkste digitale technologie die de unieke eigenschappen van licht gebruikt om te innoveren. Graag helpen wij jullie fotonica in te zetten om tot vernieuwende ideeën te komen!

Technologie en beleving gaan hand in hand in de winkel van de toekomst

Hoe kunnen we met fotonica de 'Winkel van de Toekomst' realiseren?

We bieden jullie een heel erg brede uitdaging aan, zodat je met jouw groepje een segment kan kiezen binnen de retail dat jullie het meest ligt. De klemtoon in deze uitdaging ligt op de sleutelrol die fotonica, de wetenschap van het licht heeft in diverse vernieuwende toepassingen.

Ligt je hart bij gezonde voeding en de milieuvriendelijke productie ervan? Vind je parkeren steeds een uitdaging als je gaat shoppen? Wacht je niet graag aan de kassa? Nood aan een personal shopper in zakformaat?

Bedenk een oplossing voor jouw realistisch probleem met behulp van fotonica, één van de sleuteltechnologieën van de 21ste eeuw. Hieronder vinden jullie alvast een meer uitgebreide uitleg over verschillende fotonica-technologiën die jullie kunnen gebruiken. Wil je meer over deze technologieën te weten komen? Bekijk dan zeker de video’s op de B-Photonics Cup website (binnenkort verkrijgbaar) of vraag ernaar bij de Fotonica expert.

Lichttechnologieën die bijvoorbeeld kunnen gebruikt worden:

LIFI

LiFi is een technologie waarbij LED lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. LiFi is een afkorting voor Light Fidelity en is net als WiFi in staat om data bilateraal en met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden.

Je kan gebruik maken van bestaande lichtarmaturen om een LiFi-communicatie systeem op te bouwen die in staat is om minstens twee verschillende boodschappen door te sturen. Dit kan je doen door een LED-lamp te laten knipperen op zo’n frequentie waarbij het niet door het menselijk oog te herkennen valt.

Smart lighting

Slimme lampen bieden een manier om energie te besparen, door te herkennen wanneer, waar, hoeveel en welk soort licht nodig is. Ze hebben daarom een of meerdere sensoren en een kleine microcontroller die licht emitterende diodes (LED) besturen volgens data uit het milieu en de voorkeuren van de gebruiker.

Misschien kunnen slimme lampen helpen om jouw probleem op te lossen. Je hebt dan sensoren nodig (licht, temperatuur, warmtestraling, wind, menselijke gebaren) en een microcontroller om autonome beslissingen te nemen met betrekking tot de lichtkleur en -intesitieit.

Welke boodschap zend jouw slimme lamp uit?