Ga de uitdaging aan!

B-Photonics Cup

B-photonics Cup is een wetenschappelijk en educatief initiatief van B-PHOT Brussels Photonics, in samenwerking met ColruytGroup/Technics, Real Estate & Energy. Ze biedt verschillende uitdagingen, elk met een klemtoon op de sleutelrol van fotonica in diverse toepassingen, waaronder zeker ook de retail. De deelnemende teams aan de B-photonics Cup krijgen een interessante inleiding over fotonica door experten en kunnen elk beschikken over een budget van €100 voor aankoop van materialen om hun systeem te bouwen. Een unieke opportuniteit om in teamverband de wereld van fotonica & technologie te ontdekken.

De twee vorige edities waren een succes! (Bekijk hieronder de resultaten van deze edities.) Daarom doen we er nog eentje bij ;)

Maak je klaar voor editie 2020-2021 met een gloednieuw topic: 'Winkel van de toekomst!'

BEN JE OP ZOEK NAAR EEN STEM-PROJECT OF EEN EINDWERK OPDRACHT?

Ga individueel de uitdaging aan of steek met je klas de handen uit de mouwen en ontwikkel een oplossing voor een realistisch probleem. Met een flinke portie creativiteit en wat inzicht in fotonica, de wetenschap van het licht, bouw je de meest creatieve oplossing! Schrijf je nu in voor editie 20-21!

Kom er alles over te weten op de online infosessie voor leerkrachten op woensdag 09/09/2020 14-16h!

Inschrijven

Bphotonics Cup

Door te vervolledigen gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens conform het privacybeleid van de VUB.

Challenges

Timeline of the B-Photonics Cup

 1. 09-09-20

 2. 01-10-20

 3. 01-12-20

 4. 01-05-21

 5. 14-05-21

09 sep. 2020

Schrijf je alvast in om als leerkracht de infosessie rond de B-PHOTONICS activiteiten bij te wonen. Deze gaat online door op woensdag 9 september van 14u tot 16u. We vertellen je graag meer over het doel van deze B-PHOTONICS Challenger Cup en de gang van zaken. Deze infosessie is vrijblijvend, je kan later dan nog beslissen over een al dan niet deelname met je klas aan de B-PHOTONICS Challenger CUP.

01 okt. 2020

De leerkracht start het project tijdens het eerste semester van het schooljaar. Tijdens de kick-off van het project krijgen jullie video's te zien waarin alle basis informatie zal staan die jullie nodig hebben om het project aan te vatten. Tijdens deze kick-off is er ook de mogelijkheid om met de organisatoren online in gesprek te gaan.

01 dec. 2020

Een Fotonica expert komt minstens 1 keer langs bij jullie op school om alle vragen over de wetenschap van het licht te beantwoorden en om de leerlingen verder te helpen bij het bouwen van hun creatieve oplossing. Deze datum wordt in samenspraak met de leerkracht vastgelegd.

01 mei 2021

Maak een videopresentatie van de "Challenger" oplossing waarin duidelijk wordt hoe het prototype eruit ziet en hoe het werkt. Deze videopresentatie moet worden doorgestuurd naar de organisatoren ten laatste 1 mei.

14 mei 2021

Toon je prototype aan de andere deelnemende groepen en maak kennis met de jury. De winnaar van de B-Photonics challenger Cup gaat naar huis met een fantastische prijs.

Waarom deelnemen?

 • Deze wedstrijd staat open voor iedereen vanaf het 5e middelbaar.

 • Interessante en veelzijdige wetenschappelijk en technologische fotonica uitdagingen.

 • Je leert in groepsverband een technologische uitdaging aan te pakken.

 • Fotonica is een sleutel technologie met heel wat potentieel.

 • Ondersteuning van experten in de fotonica.

 • Gratis deelname.

 • Budget voor aanschaf van materiaal per deelnemende groep van €100.

 • Past perfect als STEM project of als een GIP onderwerp.

“Ik denk dat dit de beste manier is om mensen kennis te laten maken met fotonica!”

WAT VERWACHTEN WIJ VAN DE DEELNEMERS?

-Een werkend prototype

-Een video waarin de volgende items aan bod komen: het werkend prototype, naam project, naam teamleden, voorstelling van de gebruikte materialen, stappenplan (elektrisch schema, technische tekeningen....)

-Groepsfoto

-Voorstelling van het prototype op de eindbeurs aan de jury en aan de andere deelnemers